Sýrové tousty s černým česnekem

Tentokrát nažhavte Vaše toustovače/sendvičovače.
 
Budete potřebovat:
 
- *oblíbený toustový chléb (kdopak zvládne domácí?)
- máslo na pomaz
- váš oblíbený sýr, my doporučujeme cheddar nebo goudu

- černý česnek stroužky nebo pastu
- nakonec: listový salát

Postup: Jednoduše, jak jste zvyklý, jednu stranu toustu potřeme lehce máslem, posypeme nastrouhaným sýrem nebo vykládáme plátky sýru. V případě stroužků, pokrájíme na plátky a rozendáme na sýr, v případě pasty potřeme druhou půlku toustu. Necháme zapéct, pokud lze rozpojit vložíme listový sálat a je hotovo! Dopřejte si tuto rychlou avšak chuťově výbornou svačinku. (stroužky na fotce jsou jenom pro ilustraci)
 
 
* lepek: tentokrát se podíváme na téma lepku. Obilniny jsou součástí jídelníčku po mnoha tisíciletí. Dříve lidé pěstovali jiné odrůdy (např. kamut), mleli na kameni celá zrna, namáčeli klíčky, fermentovali z kvásku. Dnes pěstujeme hybridní pšenice, technologické mlýny vyrábí perfektní bílý prášek, v podstatě izolát lepku a v obchodě nakupuje chléb bez kvásku a se spousty dalších surovin. Pochopitelně už není chléb, co býval. Ten dnešní proteinu lepku alfa-gliadinu obsahuje mnohonásobně víc než dřív.
Je to problém? Ano, do jisté míry, pro většinu z nás (odhadem 93% lidí). Otevírá nám tenké spoje ve střevě a bourá tak první ochranou hráz našeho evolučně krásného obranného mechanismu. Dávejme tedy pozor na náš příjem lepku, v jaké formě, jak často a jak na něj naše tělo reaguje. Jste perfektně zdraví? Výborně, nemusíte se tolik omezovat, pokud již bojujete s nějakými problémy, tak zvažte konzumaci lepku.
 
unnamed